Læs herunder om vielse, velsignelse samt bryllupsmusik

Hvis I ønsker at holde bryllup i Sankt Jakobs Kirke, skal I kontakte en af kirkens præster eller kirkekontoret for at aftale dag og tid for vielsen. Når vielsen er aftalt, modtager I senest en uge efter en skriftlig bekræftelse fra kirkekontoret.

Alle der bor i Sankt Jakobs sogn, i 2100 Østerbro eller har løst sognebånd til en af kirkens præster, kan blive viet i Sankt Jakobs kirke af en af kirkens præster.

Hvis du eller din kommende ægtefælle har særlig tilknytning til sognet, kan I også vies her ved en af kirkens præster. Du har tilknytning til kirken, hvis du er døbt og konfirmeret i kirken, eller hvis du har andre nære relationer. Afgørelsen træffes af kirkens præster.

Personer med bopæl i Sankt Jakobs Sogn har også ret til at blive viet i kirken af egen præst.

Lov om medlemskab af Folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning

Er I allerede borgerligt viet kan I blive kirkeligt velsignet.
Se mere HER

Prøvelsesattest

I god tid inden vielsen skal I rekvirere en prøvelsesattest. Dette gøres via borger.dk  ved at udfylde en ægteskabserklæring.

Ægteskabserklæringen indsendes tidligst 5 måneder inden vielsen, fordi Rådhuset udsteder en prøvelsesattest der kun har 4 måneders gyldighed. Prøvelsesattesten dokumenterer at der ikke er nogen juridiske hindringer for at blive gift. NB! Der kan være en måneds ekspeditionstid på prøvelsesattester.

Prøvelsesattesten afleveres på kirkekontoret senest 3 uger før bryllupsdagen.

Navneændring

Hvis I ønsker at få samme mellem- eller efternavn i forbindelse med vielsen, kan I vælge at anmelde dette inden vielsen på borger.dk.

Det koster ikke noget.

I kan også vente med at anmelde navneændringen til efter I er gift. Det er gratis 3 måneder efter vielsen, derefter koster det kr. 500 (2019).

Uanset om navneændring ønskes før eller efter vielsen, og uanset hvilken kirke I skal vies i, skal navneændringen anmeldes til borger.dk.

Praktiske oplysninger

Inden samtalen med præsten, dog senest 3 uger inden brylluppet, aftales det praktiske ifm. vielsen:

• navne og adresser på 2 vidner
  • ønsker om orgelspil under ind- og udgang
  • eventuelle brudebørn
  • evt. stearinlys i bænkerækkerne og ekstra pyntning i kirken.

Dette sker ved at aflevere blanketten:

Praktiske oplysninger til kirkekontoret - VIELSE

RIS, BLOMSTER, ETC

I kan, som det fremgår af vores folder "praktiske oplysninger" vælge at få pyntet bænkerækkerne med blomster og/eller lys. Det er også tilladt at kaste ris udenfor kirken, efter vielsen. Anden udsmykning indenfor kirkerummet, herunder at kaste blomsterblade, etc. er IKKE tilladt.

Samtale med præsten

Senest 3 uger inden vielsen skal I kontakte den af kirkens præster der skal vie jer, og aftale tid til en samtale om selve vielseshandlingen. Her vil I gennemgå vielsesritualet og vælge salmer, og sammen drøfte de ting I måtte have brug for.

I kan forberede jer på samtalen ved at have læst vielsesritualet (åbner som PDF) og overveje hvilke salmer I kunne tænke jer sunget, se f. eks. på:

Præsternes salmeforslag

Lyt til musikeksempler

Den Danske Salmebog online

Lyt til danske salmer/Vielse

Velsignelse

Kirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab

Ønsker I en kirkelig velsignelse af et borgerligt indgået ægteskab, skal I kontakte en af kirkens præster  eller kirkekontoret og aftale en dato for den kirkelige velsignelse.

I skal når tiden nærmer sig for velsignelsen kontakte præsten med henblik på en samtale.

I skal forud for samtalen aflevere en kopi af jeres vielsesattest til kirkekontoret, senest 3 uger før velsignelsen.

Praktiske oplysninger

Inden samtalen med præsten, dog senest 3 uger inden brylluppet, aftales det praktiske ifm. brylluppet:

• ønsker om orgelspil under ind- og udgang
  • eventuelle brudebørn
  • evt. stearinlys i bænkerækkerne og ekstra pyntning i kirken

Dette sker ved at aflevere blanketten:

Praktiske oplysninger til kirkekontoret  - VELSIGNELSE

RIS, BLOMSTER, ETC

I kan, som det fremgår af vores folder "praktiske oplysninger" vælge, at få udsmykket bænkerækkerne med blomster og/eller lys. Det er også tilladt at kaste med ris udenfor kirken, efter velsignelsen. Anden udsmykning indenfor i kirkerummet, herunder at kaste blomsterblade, etc. vil IKKE være tilladt.

Samtale med præsten

Senest 3 uger inden brylluppet skal I kontakte den af kirkens præster der skal velsigne jer, og aftale tid til en samtale om selve velsignelseshandlingen. Her vil I gennemgå velsignelsesritualet og vælge salmer, og sammen drøfte de ting I måtte have brug for.

Under samtalen planlægges selve den kirkelige velsignelse, ritualet gennemgås, der vælges salmer, og sammen med præsten kan I drøfte de væsentlige forhold.

Ritual for kirkelig velsignelse (pdf)

Bryllupsmusik

Klik på titlen og hør præsternes og organisternes forslag til bryllupsmusik

02sep kl. 16:00

KirkeBio - Francois Truffaut: Ung flugt

Instr.: François Truffaut, 1959 – 94 min. S/H – På fransk med danske >

08sep kl. 10:30

HØSTGUDSTJENESTE OG FOREDRAG: HVORDAN HAR DE DANSKE DIALEKTER DET?

Høstgudstjeneste og foredrag v/ Inge Lise Pedersen

Vi begynder dagen med >

11sep kl. 14:00

JESUSKIRKENS KRYPT

FOREDRAG I SOGNEGÅRDEN

Brygger Carl Jacobsen forærede Valby Jesuskirken >

Foto: Ib Rasmussen
24sep kl. 19:30

FÆLLESSKAB - TEMAFOREDRAG

I forlængelse af bidragene i dette års kirkemagasin inviterer vi henover >

27sep kl. 17:00

DET UNGE VOKALENSEMBLE

10 års jubilæumskoncert med Det Unge Vokalensemble under ledelse af Poul >

29sep kl. 10:30

GUDSTJENESTEN TIL EFTERSYN

Kom og giv din mening til kende om gudstjenesten i Sankt Jakobs Kirke.

Fol >