• Sankt Jakobs Kirke

Vielse

Hvis I ønsker at holde bryllup i Skt. Jakobs Kirke, skal I kontakte en af kirkens præster for at aftale dag og tid for vielsen. Når vielsen er aftalt, modtager I senest en uge efter en skriftlig bekræftelse fra kirkekontoret.

Alle der bor i Sankt Jakobs sogn, i 2100 Østerbro eller har løst sognebånd til en af kirkens præster, kan blive viet i Sankt Jakobs kirke af en af kirkens præster.

Hvis du eller din kommende ægtefælle har særlig tilknytning til sognet, kan I også vies her ved en af kirkens præster. Du har tilknytning til kirken, hvis du er døbt og konfirmeret i kirken, eller hvis du har andre nære relationer. Afgørelsen træffes af kirkens præster.

Personer med bopæl i Skt. Jakobs Sogn har også ret til at blive viet i kirken af egen præst.

Lov om medlemskab af Folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning

Er I allerede borgerligt viet kan I blive kirkeligt velsignet.
Se mere HER

Prøvelsesattest

I god tid inden vielsen skal I rekvirere en prøvelsesattest. Dette gøres via borger.dk  ved at udfylde en ægteskabserklæring.

Ægteskabserklæringen indsendes tidligst 5 måneder inden vielsen, fordi Rådhuset udsteder en prøvelsesattest der kun har 4 måneders gyldighed. Prøvelsesattesten dokumenterer at der ikke er nogen juridiske hindringer for at blive gift. NB! Der kan være en måneds ekspeditionstid på prøvelsesattester.

Prøvelsesattesten afleveres på kirkekontoret senest 3 uger før bryllupsdagen.

Navneændring

Hvis I ønsker at få samme mellem- eller efternavn i forbindelse med vielsen, kan I vælge at anmelde dette inden vielsen på borger.dk.
Det koster ikke noget.

I kan også vente med at anmelde navneændringen til efter I er gift. Det er gratis 3 måneder efter vielsen, derefter kr. 510,-.

Uanset om navneændring ønskes før eller efter vielsen, og uanset hvilken kirke I skal vies i, skal navneændringen anmeldes til borger.dk.

Praktiske oplysninger

Inden samtalen med præsten, dog senest 3 uger inden brylluppet, aftales det praktiske ifm. vielsen:

• navne og adresser på 2 vidner
  • ønsker om orgelspil under ind- og udgang
  • eventuelle brudebørn
  • evt. stearinlys i bænkerækkerne og ekstra pyntning i kirken.

Dette sker ved at aflevere blanketten:

Praktiske oplysninger til kirkekontoret - vielse

Samtale med præsten

Senest 3 uger inden vielsen skal I kontakte den af kirkens præster der skal vie jer, og aftale tid til en samtale om selve vielseshandlingen. Her vil I gennemgå vielsesritualet og vælge salmer, og sammen drøfte de ting I måtte have brug for.

I kan forberede jer på samtalen ved at have læst vielsesritualet (åbner som PDF) og overveje hvilke salmer I kunne tænke jer sunget, se f. eks. på:

Præsternes salmeforslag

Lyt til musikeksempler